Basic Electrical Engineering MCQ-14

Basic Electrical Engineering MCQ-14




41. Which of the following statement about D.C. generators is false ?
(a) Compensating winding in a D.C. machine helps in commutation
(b) In a D. C. generator interpoles winding is connected in series with the armature
winding
(c) Back pitch and front pitch are both odd and approximately equal to the pole pitch
(d) Equilizing bus bars are used with parallel running of D.C. shunt generators
Ans: d
42. The demagnetising component of armature reaction in a D.C. generator
(a) reduces generator e.m.f.
(b) increases armature speed
(c) reduces interpoles flux density
(d) results in sparking trouble
Ans: a
43. Magnetic field in a D.C. generator is produced by
(a) electromagnets
(b) permanent magnets
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above
Ans: a
44. The number of brushes in a commutator depends on
(a) speed of armature
(b) type of winding
(c) voltage
(d) amount of current to be collected
Ans: d
45. Compensating windings are used in D.C. generators
(a) mainly to reduce the eddy currents by providing local short-circuits
(b) to provide path for the circulation of cooling air
(c) to neutralise the cross-magnetising effect of the armature reaction
(d) none of the above
Ans: c
46. Which of the following components of a D.C, generator plays vital role for providing
direct current of a D.C. generator ?
(a) Dummy coils
(b) Commutator
(c) Eye bolt
(d) Equilizer rings
Ans: b
47. In a D.C. generator the ripples in the direct e.m.f. generated are reduced by
(a) using conductor of annealed copper
(b) using commutator with large number of segments
(c) using carbon brushes of superior quality
(d) using equiliser rings
Ans: c

48. In D.C. generators, lap winding is used for
(a) high voltage, high current
(b) low voltage, high current
(c) high voltage, low current
(d) low voltage, low current
Ans: b
49. Two generators A and B have 6-poles each. Generator A has wave wound armature
while generator B has lap wound armature. The ratio of the induced e.m.f. is generator A
and B will be
(a)    2 : 3
(b) 3 : 1
(c) 3 : 2
(d) 1 : 3
Ans: b
50. The voltage drop for which of the following types of brush can be expected to be least ?
(a) Graphite brushes
(b) Carbon brushes
(c) Metal graphite brushes
(d) None of the above
Ans: c
Basic Electrical Engineering MCQ-14 Basic Electrical Engineering MCQ-14 Reviewed by Bibi Mohanan on August 15, 2019 Rating: 5

5 comments:

Sajjad Ahmed said...

Nice Blog. Thanks for sharing with us. Such amazing information.

Best Engineering College in Dehradun

Best MBA College in Dehradun

Best BBA College in Dehradun

Best BSc Agriculture College in Dehradun

Best Private Polytechnic College in Dehradun

Best BJMC College in Dehradun

Best BCA College in Dehradun

Best MCA College in Dehradun

Best BCom Hons College in Dehradun

Unknown said...

this is great information in this page. it's very important for us. You can visit here for Test series for olympiad exam

Kumar Magnet Industries said...


Thanks For Sharing Such an informatove post, Good work and great Stuff. Access us to know more about Magnets.
Magnetic Separator Manufacturers
Hopper Magnet Manufacturers
Grill Magnet Manufacturers
Channel Magnet Manufacturers
Magnetic Bar Manufacturers

Trutech Products said...

Thanks for sharing this blog .It's Very Usefull for me.
Trutech Product is the leading Transformer Manufacturers in Pune at the best cost visit us for:
Transformer Manufacturers in India
Transformer Manufacturers In Mumbai

Prepladder said...

Awesome post! A very good step-by-step guide especially for a beginner like me. It’s overwhelming with information, thank you for making it easy and very detailed.. I’ll pop some questions here, if I need help, hope that’s okay.
For More Information please visit :
GATE exam preparation for ECE
GATE exam preparation for EEE

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();

Google

Powered by Blogger.