Results for SSC JE

Basic Electrical Engineering MCQ-14

August 15, 2019

Basic Electrical Engineering MCQ-14




41. Which of the following statement about D.C. generators is false ?
(a) Compensating winding in a D.C. machine helps in commutation
(b) In a D. C. generator interpoles winding is connected in series with the armature
winding
(c) Back pitch and front pitch are both odd and approximately equal to the pole pitch
(d) Equilizing bus bars are used with parallel running of D.C. shunt generators
Ans: d
42. The demagnetising component of armature reaction in a D.C. generator
(a) reduces generator e.m.f.
(b) increases armature speed
(c) reduces interpoles flux density
(d) results in sparking trouble
Ans: a
43. Magnetic field in a D.C. generator is produced by
(a) electromagnets
(b) permanent magnets
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above
Ans: a
44. The number of brushes in a commutator depends on
(a) speed of armature
(b) type of winding
(c) voltage
(d) amount of current to be collected
Ans: d
45. Compensating windings are used in D.C. generators
(a) mainly to reduce the eddy currents by providing local short-circuits
(b) to provide path for the circulation of cooling air
(c) to neutralise the cross-magnetising effect of the armature reaction
(d) none of the above
Ans: c
46. Which of the following components of a D.C, generator plays vital role for providing
direct current of a D.C. generator ?
(a) Dummy coils
(b) Commutator
(c) Eye bolt
(d) Equilizer rings
Ans: b
47. In a D.C. generator the ripples in the direct e.m.f. generated are reduced by
(a) using conductor of annealed copper
(b) using commutator with large number of segments
(c) using carbon brushes of superior quality
(d) using equiliser rings
Ans: c

48. In D.C. generators, lap winding is used for
(a) high voltage, high current
(b) low voltage, high current
(c) high voltage, low current
(d) low voltage, low current
Ans: b
49. Two generators A and B have 6-poles each. Generator A has wave wound armature
while generator B has lap wound armature. The ratio of the induced e.m.f. is generator A
and B will be
(a)    2 : 3
(b) 3 : 1
(c) 3 : 2
(d) 1 : 3
Ans: b
50. The voltage drop for which of the following types of brush can be expected to be least ?
(a) Graphite brushes
(b) Carbon brushes
(c) Metal graphite brushes
(d) None of the above
Ans: c
Basic Electrical Engineering MCQ-14 Basic Electrical Engineering MCQ-14 Reviewed by Sikha on August 15, 2019 Rating: 5

Basic Electrical Engineering MCQ- 13

August 15, 2019


Basic Electrical Engineering MCQ- 13


31. D.C. generators are connected to the busbars or disconnected from them only under the
floating condition
(a) to avoid sudden loading of the primemover
(b) to avoid mechanicaljerk to the shaft
(c) to avoid burning of switch contacts
(d) all above
Ans: d
32. Eddy currents are induced in the pole shoes of a D.C. machine due to
(a) oscillating magnetic field
(b) pulsating magnetic flux
(c) relative rotation between field and armature
(d) all above
Ans: c
33. In a D.C. machine, short-circuited field coil will result in
(a) odour of barning insulation
(b) unbalanced magnetic pull producing vibrations
(c) reduction of generated voltage for which excitation has to be increased to maintain the
voltage
(d) all above
Ans:
34. Equilizer rings are required in case armature is
(a) wave wound
(b) lap wound
(c) delta wound
(d) duplex wound
Ans: b
35. Welding generator will have
(a) lap winding
(b) wave winding
(c) delta winding
(d) duplex wave winding
Ans: a
36. In case of D.C. machine winding, number of commutator segments is equal to
(a) number of armature coils
(b) number of armature coil sides
(c) number of armature conductors
(d) number of armature turns
Ans: a
37. For a D.C. machines laboratory following type of D.C. supply will be suitable
(a) rotary converter
(b) mercury are rectifier
(c) induction motor D.C. generator set
(d) synchronous motor D.C. generator set
Ans: c
38. The function of pole shoes in the case of D.C. machine is
(a) to reduce the reluctance of the magnetic path
(b) to spread out the flux to achieve uniform flux density
(c) to support the field coil
(d) to discharge all the above functions
Ans: d
39. In the case of lap winding resultant pitch is
(a) multiplication of front and back pitches
(b) division of front pitch by back pitch
(c) sum of front and back pitches
(d) difference of front and back pitches
Ans: d
40. A D.C. welding generator has
(a) lap winding
(b) wave moving
(c) duplex winding
(d) any of the above
Ans: a
Basic Electrical Engineering MCQ- 13 Basic Electrical Engineering MCQ- 13 Reviewed by Sikha on August 15, 2019 Rating: 5

Basic Electrical Engineering MCQ- 12

August 15, 2019

Basic Electrical Engineering MCQ- 12



21. In D.C. generators, current to the external circuit from armature is given through
(a) commutator
(b) solid connection
(c) slip rings
(d) none of above
Ans: a
23. Brushes of D.C. machines are made of
(a) carbon
(b) soft copper
(c) hard copper
(d) all of above
Ans: a

24. If B is the flux density, I the length of conductor and v the velocity of conductor, then
induced e.m.f. is given by
(a)Blv
(b)Blv2
(c)Bl2v
(d)Bl2v2
Ans: a
25. In case of a 4-pole D.C. generator provided with a two layer lap winding with sixteen
coils, the pole pitch will be
(a) 4
(b) 8
(c) 16
(d) 32
Ans: b

26. The material for commutator brushes is generally
(a) mica
(b) copper
(c) cast iron
(d) carbon
Ans: d
27. The insulating material used between the commutator segments is normally
(a) graphite
(b) paper
(c) mica
(d) insulating varnish
Ans: c
28. In D.C. generators, the brushes on commutator remain in contact with conductors
which
(a) lie under south pole
(b) lie under north pole
(c) lie under interpolar region
(d) are farthest from the poles
Ans: c
29. If brushes of a D.C. generator are moved in order to bring these brushes in magnetic
neutral axis, there will be
(a) demagnetisation only
(b) cross magnetisation as well as magnetisation
(c) crossmagnetisation as well as demagnetising
(d) cross magnetisation only
Ans: c

30. Armature reaction of an unsaturated D.C. machine is
(a) crossmagnetising
(b) demagnetising
(c) magnetising
(d) none of above
Ans: a

Basic Electrical Engineering MCQ- 12 Basic Electrical Engineering MCQ- 12 Reviewed by Sikha on August 15, 2019 Rating: 5

RRB JE Previous Questions|RRB JE Solved Paper Set 13

April 17, 2019

RRB JE Previous Questions|RRB JE Solved Paper Set 13



81. If ` 1440 is divided into two parts in which one part is  of the second, then 9 the smaller part is
1) ` 405 2) ` 630 3) ` 810 4) ` 1035


82. If √4*n = 1024, then the value of n is
1) 5 2) 8 3) 10 4) 12 

84. A man covers half of his journey at 6 km/ hr and the remaining half at 3 km/ hr. His average speed is
1) 4 km/ hr 2) 4.5 km/ hr 3) 9 km/ hr 4) 3 km/ hr


85. The average weight of 8 boys is increased by 1.5 kg when one of the boys, who weights 65 kg, is replaced by a new boy. The weight of the new boy is1) 70 kg 2) 74 kg 3) 76 kg 4) 77 kg


4 86. The 4/5 th of a certain number is 64. Half of the number is-
1) 40 2) 32 3) 80 4) 16


87. The ratio between the present ages of Ravi and Jai is 3:2. If Ravi was 6 years older than Jai, four years back, how old is Jai now?
1) 6 years 2) 12 years 3) 18 years 4) Data inadequate



89. The length of a rectangle is increased by 60%. By what perent would the width have to be decreased to maintain the same area?
1 2 1) 37  % 2) 60% 3) 75% 4) 66 % 2 3


90. By selling a tape-recorder for ` 950, I lose 5%. What percent shall I gain by selling it for a 1040?
1) 4% 2) 4.5% 3) 40% 4) 5%

91. When 1 is added to each of the given two numbers, their ratio becomes 3 : 4 and when 5 is subtracted from each, the ratio becomes 7 : 10. The numbers are:
1) 8, 11 2) 11, 15 3) 26, 35 4) 27, 36


92. 5 men or 9 women can do a piece of work 19 days. In how many days will 3 men and 6 women working together will finish the work?
1) 10 days 2) 15 days 3) 87 days 4) 38 days

93. Two pipes can fill a tank in 20 minutes will 30 minutes respectively. If both the pipes are opened simultaneously, then the tank will be filled in
1) 10 minutes 2) 12 minutes 3) 15 minutes 4) 25 minutes


94. A train 132 metre long passes a telegraph post in 6 seconds. The speed of the train is

1) 70 km/ hr 2) 72 km/ hr 3) 79.2 km/ hr 4) 80 km/ hr

95. The radius of the wheel of a vehicle is 70 cm. The wheel makes 10 revolutions in 5 seconds. The speed of the vehicle is
1) 29.46 km/ hr 2) 31.68 km/ hr 3) 36.25 km/ hr 4) 32.72 km/ hr


97. The area of the base of a rectangular tank is 6500 cm2 and the volume of water contained in it is 2.6 cubic metres. The depth of the water tank is
1) 2.5 metre 2) 3 metre 3) 5.5 metre 4) 4 metre


98. Two angles are complementary, if the sum of their measures is1) 90° 2) 100° 3) 180° 4) 360°


Answers:

81-2; 82-3; 83-3; 84-1; 85-4; 86-1; 87-2; 88-4; 89-1; 90-1; 91-3; 92-2; 93-2; 94-3; 95-2; 96-4; 97-4; 98-1; 99-3; 100-1

RRB JE Previous Questions|RRB JE Solved Paper Set 13 RRB JE Previous Questions|RRB JE Solved Paper Set 13 Reviewed by Sikha on April 17, 2019 Rating: 5

RRB JE Previous Questions|RRB JE Solved Paper Set 12

April 17, 2019


RRB JE Previous Questions|RRB JE Solved Paper Set 12




61. In the alternatives given below, three are alike in some manner while the fourth
one is different. Choose the odd one.
1) Garo 2) Khasi 3) Kangra 4) Jaintia
62. In the alternatives given below, three are alike in some manner while the fourth
one is different. Choose the odd one.
1) Triangle 2) Tangent 3) Square 4) Rhombus
63. In the alternatives given below, three are alike in some manner while the fourth
one is different. Choose the odd one.
1) Up 2) Down 3) Above 4) Small
64. In the alternatives given below, theree are alike in some manner while the fourth
one is different. Choose the odd one.
1)      Run 2) Walk 3) Think 4) Jump
65. 'Flower' is related to 'Essence' in the same way as 'Oven' is related to1) Vapour 2) Fire 3) Heat 4) Steam
66. 'Gravity' is related to 'Pull' in the same way as 'Magnetism' is related to1) Repulsion 2) Separation 3) Attraction 4) Push
67. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the
question mark (?) in the given series.
120, 99, 80, 63, 48, ?
1) 35 2) 38 3) 39 4) 40
68. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the
question mark (?) in the given series.
1, 5, 14, 30, 55, 91, ?
1) 130 2) 140 3) 150 4) 160
69. Choose the correct altrnative that will continue the same pattern and replace the
question mark (?) in the given series.
2, 12, 36, 80, 150, ?
1)      194 2) 210 3) 252 4) 258
70. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the
question mark (?) in the given series.
1) KSU 2) LMN 3) SOV 4) SOW
71. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the
question mark (?) in the given series.
M, N, O, L, R, I, V, ?
1) A 2) E 3) F 4) H
72. A and B are brothers. C and D are sisters. A's son is D's brother. How is B
related to C?
1) Father 2) Brother 3) Grandfather 4) Uncle
73. Introducing a man, a woman said, 'His wife is the only daughter of my father'.
How is that man related to the woman?
1) Brother 2) Father-in-law
3) Husband 4) Maternal Uncle
74. A man is facing West. He turns 45° in the clock-wise direction and then another
180° in the same direction and then 270° in the anti-clockwise directon. Which
direction is he facing now?
1) South 2) North-West 3) West 4) South-West
75. A man starts from a point 'X' and walks 3 km southwards, then he turns left and
walks 6 km. In which direction is he from the starting point?
1) South-West 2) South-East 3) West 4) South
76. The H.C.F. of 595 and 252 is1) 1 2) 7 3) 11 4) 17
77. The L.C.M. of 26, 56, 104 and 182 is1) 456 2) 728 3) 748 4) 1274
78. 6.5 × 4.7 + 6.5 × 5.3)/( 1.3 × 7.9 - 1.3 × 6.9) = ?
1) 3.9 2) 39 3) 34.45 4) 50
79. A student was asked to divide a number by 3. But, instead of dividing it, he
multiplied it by 3 and got 29.7. What was the correct answer?
1) 3.3 2) 9.3 3) 9.8 4) 9.9
80. 5852 ÷ 28 × ? - 1653 = 1064
1) 9 2) 13 3) 15 4) 18


Answers :

61-3; 62-2; 63-4; 64-3; 65-3; 66-3; 67-1; 68-2; 69-3; 70-1; 71-2; 72-4; 73-3; 74-4; 75-2; 76-2; 77-2; 78-4; 79-1; 80-2

RRB JE Previous Questions|RRB JE Solved Paper Set 12 RRB JE Previous Questions|RRB JE Solved Paper Set 12 Reviewed by Sikha on April 17, 2019 Rating: 5

RRB JE Previous Question paper| Solved paper RRB JE Set 11

April 17, 2019

RRB JE Previous Question paper| Solved paper RRB JE  Set 11



41. 'Jamini Roy' was a famous1) Dance 2) Magician 3) Cartoonist 4) Painter


42. 'NCERT' stands for1) National Committee of Educational Research and Training
2) National Council of Educational Research and Training
3) National Council for Educational Research and Teaching
4) National Council of Employment Resources and Training



43. Who directed the film 'Slumdog Millionaire'?
1) Anil Kapoor 2) Prakash Jha
3) Danny Boyle 4) Simon Beautoy


44. Who is the first female amputee to climb Mount Everest?
1) Samina Baig 2) Arunima Sinha
3) Bachhendri Pal 4) Raha Moharrak


45. Who was declared 'Man of the Series' in the ICC Champions Trophy 2013?
1) Shikhar Dhawan 2) Virat Kohli
3) Ravindra Jadeja 4) MS Dhoni


46. Which among the following States is considered India's most flood-prone State?
1) Uttarakhand 2) Jharkhand
3) Bihar 4) Nagaland


47. Who among the following is the author of the book 'Mudra Rakshasa'?
1) Kalidasa 2) Kalhana 3) Kautilya 4) Vishakhadatta


48. 'Vishnupad Temple' is situated in
1) Gaya 2) Varanasi 3) Rajgir 4) Nalanda


49. 'Jiradei', the birthplace of Dr. Rajendra Prasad comes under which district of Bihar?
1) Patna 2) Madhubani 3) Gaya 4) Siwam


50. Indian Space Research Organisation (ISRO) is situated in
1) Bengaluru 2) Hyderabad 3) Ahmedabad 4) Mumbbai


51. X is mightier than Y and Y is mightier than Z. P is mightier than Q but inferior to Y. Q is mightier than Z. Who is the weakest among all?
1) X 2) Z 3) Q 4) P


52. If each of the digits in the number '92581473' are arranged in ascending order, what will be the difference between the digits, which are fourth from the right and third from the left in the new arrangement?
1) One 2) Two 3) Three 4) Four


53. In a certain code, EAT is written as 318 and CHAIR is written as 24156. How will TEACHER be written in that code?
1) 8812346 2) 8321436 3) 8312436 4) 8313426


54. If NOIDA is written as 39658, how will INDIA be written?
1) 36568 2) 63568 3) 63569 4) 65368


55. In a certain code language, '253' means 'books are old', '546' means 'man is old'
and '378' means 'buy good books'. What stands for 'are' in that code?
1) 2 2) 4 3) 5 4) 6


56. If 'oranges' are 'apples', 'bananas' are 'apricots', 'apples' are 'chillies', 'apricots' are
'oranges' and 'chillies' are 'bananas', then which of the following are green in
colour?
1) Apricots 2) Apples 3) Chillies 4) Bananas


57. In a certain code, ROAD is written as URDG. How will SWAN written in that
code?
1) VXDQ 2) VZDQ 3) VZCP 4) UXDQ


58. If '+' means '÷', '×' means '÷' '÷' means '+' and '-' means '×', then which of the
following will be the value of the expressions?
252 × 9 - 5 + 32 ÷ 92
1) 95 2) 168 3) 192 4) 200


59. If P denotes '÷', Q denotes '×' R denotes '+' and S denotes '-', then.
18 Q 12 P 4 R 5 S 6 = ?
1) 95 2) 53 3) 51 4) 57


60. The following equation may be corrected by interchanging which two signs?
5 × 15 ÷ 7 - 20 + 4 = 77
1) - and + 2) × and ÷ 3) + and ÷ 4) + and ×


Answers:

41-4; 42-2; 43-3; 44-2; 45-1; 46-3; 47-4; 48-1; 49-4; 50-1; 51-2; 52-2; 53-3; 54-2; 55-1; 56-4; 57-2; 58-4; 59-2; 60-3

RRB JE Previous Question paper| Solved paper RRB JE Set 11 RRB JE Previous Question paper| Solved paper RRB JE  Set 11 Reviewed by Sikha on April 17, 2019 Rating: 5

RRB JE previous Questions|RRB JE Solved paper Set 10

April 17, 2019


RRB JE previous Questions|RRB JE Solved paper Set 10




21. Which of the following is a scalar quantity?
1) Electric Field 2) Average Velocity
3) Power 4) Magnetic Momentum


22. If the velocity of a body is doubled
1) Its Kinetic Energy is doubled 2) Its potential Energy is doubled
3) Its Momentum is doubled 4) Its Acceleration is doubled


23. Clothes keep us warm in winter because they1) supply heat
2) do not rediate heat
3) prevent air from contacting the body
4) prevent the heat of the body from escaping


24. Permanent magnet can be made from
1) Cobalt 2) Aluminum 3) Zinc 4) Lead


25. Who among the following is known as 'Father of Biology'?
1) Aristotle 2) Darwin 3) Lamark 4) Hippocrates


26. Spiral shape bacteria is called
1) Diplococus 2) Bacillus 3) Cocus 4) Spirillum


27. Which of the folloiwng bones is not found in human leg?
1) Tibia 2) Humerus 3) Femur 4) Fibula


28. The enzyme found in human saliva is
1) Renin 2) Ptylin 3) Tenin 4) Resin


29. Virus of 'Bird Flu' is also known as
1) NH51 2) NH15 3) H5N1 4) N5H1


30. 'Gypsum' is an ore of
1) Iron 2) Calcium 3) Sodium 4) Magnesium


31. Which of the folloiwng is used for killing rats?
1) Zinc Phosphide 2) Duralumin 3) Zinc Oxide 4) Sodium Nitrate


32. Which of the following is not an isotope of Hydrogen?
1) Protium 2) Eritium 3) Deuterium 4) Tritium


33. Which of the following is not an Input Device?
1) Keyboard 2) Scanner 3) Mouse 4) Printer


34. http://www.discovery.com is an example of
1) Web brower 2) Website
3) Web page 4) Internet Service Provider


35. A prescribed set of well-defined instructions for solving mathematical problems
is called1) A Compiler 2) A code
3) A description 4) An algorithm


36. Which part of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of the
State Policy?
1) Part I 2) Part III 3) Part IV 4) Part V


37. The 44th amendment in the Constitution of India removed which one of the
following rights from the category of Fundamental Rights?
1) Freedom of Speech 2) Equality before Law
3) Right of Property 4) Freedom of Religion


38. Who was the first Chief Minister of Bihar?
1) Krishna Singh 2) K.B. Sahay
3) Mahamaya Prasad Sinha 4) Karpoori Thakur


39. Who was the Prime Minister of India just before Dr. Manmohan Singh?
1) H.D. Deve Gowda 2) I.K. Gujral
3) P.V. Narasimha Rao 4) Atal Bihari Vajpayee


40. Japan's Parliament is known as

1) Diet 2) Dail 3) Yuan 4) Tokyo House

Answers:

21-3; 22-3; 23-4; 24-2; 25-1; 26-4; 27-2; 28-2; 29-3; 30-2; 31-1; 32-2; 33-4; 34-2; 35-4; 36-3; 37-3; 38-1; 39-4; 40-1

RRB JE previous Questions|RRB JE Solved paper Set 10 RRB JE previous Questions|RRB JE Solved paper Set 10 Reviewed by Sikha on April 17, 2019 Rating: 5

Google

Powered by Blogger.